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INSTRUCTIONS FOR COMPLETING THE LANDOWNER’S CERTIFICATION AND 
CHECKLIST FOR DETERMINATION OF QUALIFICATION FOR LIMITED CONDITIONAL 

AMNESTY FROM STATE SUBDIVISION PERMIT REQUIREMENTS. 
 
 
BACKGROUND INFORMATION 
 
On July 1, 1999, Act 46 of the 1999 Legislative session took 
effect.  This statute grants limited, conditional amnesty for 
violations of the state permitting requirements for the 
subdivision of land set forth in 18 V.S.A. section 1218.  This 
amnesty provision however, only applies under certain 
conditions.  In order to determine if this amnesty program 
applies, the attached forms should be completed and may be 
submitted to one of the regional offices of the Agency of 
Natural Resources for review.  
 
The amnesty program only applies to lots which required 
state Subdivision permits and which were subdivided as of 
January 1, 1999.  Amnesty applies to lots that were 
developed and to vacant lots so long as the lot had been 
subdivided as of January 1, 1999.  Amnesty is granted for 
both the failure to obtain a state Subdivision permit and past 
non-compliance with a state Subdivision permit.  PLEASE 
NOTE: If the property contains anything other than just one 
single family residence, other state permits (such as Water 
Supply and Wastewater Permits) may be required.  There is 
NO amnesty for these other permit requirements.  So, for 
example, if your property contains a duplex, an apartment, 
or a commercial use of some kind, amnesty for your 
subdivision permit violations may not clear the title of your 
property.  In addition, a property which qualifies for amnesty 
from state subdivision permitting requirements may not be 
exempt from municipal regulations and municipal permits 
may also be required. There are other conditions that must 
be met for the subdivision amnesty to apply.  
 
INSTRUCTIONS FOR COMPLETING THE 
ATTACHED FORMS AND ANSWERING THE 
QUESTIONS ON THOSE FORMS. 
 
The checklist which has been included in this packet of 
information asks a series of questions which will help you to 
determine if your property qualifies for amnesty.  Please 
read the following information and instructions carefully in 
order to provide accurate information.  
 
Question 1. 
 
A subdivided lot is exempt from the requirements for a 
permit under the state Subdivision Regulations if: 
 
1. An entire parcel is being transferred, no new parcel is 

being created; or 
2. The parcel being created is ten acres or larger in area 

and no other parcel of less than ten acres is created by 
the sale; or 

3. The parcel was approved by a municipality pursuant to 
the administration of a subdivision ordinance or by law 
prior to September 18, 1969; or 

4. The parcel was a portion of a plot prepared by an 
engineer or land surveyor, which has been filed for 
record in the town clerk’s office of the town in which 
the subdivision is situated, on the basis of which plot, 
one or more lots depicted thereon have been conveyed 
or made the subject of contract for sale prior to 
September 18, 1969; or 

5. The parcel was not of record on September 18, 1969, 
but which the Wastewater Management Division of the 
Department of Environmental Conservation accepted as 
a subdivision existing on that date on the basis of 
evidence submitted to the Division prior to July 1, 1970; 
or 

6. The parcel is part of a subdivision which on March 5, 
1973, contained two or more structures which were used 
on or before that date as primary single or two family 
residences, but only to the extent that the proposed 
subdivision would create a boundary between two such 
structures; or 

7. The parcel is divided by a State or municipal highway 
right-of-way or surface water with a drainage area 
greater than ten square miles, or 

8. The parcel was acquired by the seller with the same 
boundaries as it will be conveyed, although contiguous 
to other lands of the seller; or 

9. The parcel was created by State or municipal 
condemnation for highway or utility construction; or 

10. The parcel contains a primary single family residence, 
or a public building with design flows of domestic type 
sewage of 300 gallons per day or less, constructed there 
prior to March 5, 1973, when the following conditions 
exist: 
1. The structure is served by a public water supply 

approved by the Department of Environmental 
Conservation or a private water supply which has 
been tested and meets the drinking water quality 
standards set forth in the Environmental Protection 
Rules; and 

2. The structure is served by a municipal sewage 
disposal system approved by the Department of 
Environmental Conservation; or has a functioning 
on-site sewage disposal system not causing 
apparent pollution or a health hazard with the 
disposal field at least 100 feet from any property 
boundary created by the conveyance.  If the sewage 
disposal system is an outhouse or other system not 
requiring interior plumbing and conventional 
subsurface disposal, the 100 feet will be measured 
from the location where a subsurface disposal 
system would likely be installed;  

3. This exemption does not apply to seasonal camps; 
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11. The parcel contains a seasonal camp constructed or 
erected prior to June 1, 1970, which has not been used 
as a primary single family dwelling, but has been used 
as a seasonal camp since that date if: 
• Any existing sewage disposal and water supply 

facilities are functioning without causing a health 
hazard or source of pollution; and 

• An application is submitted to the Wastewater 
Management  Division and approved showing a 
design for replacement sewage disposal and water 
supply facilities which meet the technical standards 
of the Environmental  Protection Rules; and 

• The applicant has provided a legal mechanism 
which insures that the existing structure will remain 
in seasonal use unless approval for conversion to 
primary residential occupancy is issued by the 
Wastewater Management Division; and 

• No unimproved lots less than ten acres in size are 
created without a permit as a result of the 
subdivision. 

 
Question 2a.  Examples of permit conditions that require 
actions to be taken after January 1, 1999 include: annual 
inspection of a leach field by a registered professional 
engineer; a requirement that a copy of the permit be shown 
to prospective purchasers; and submission of monitoring 
results. These are merely examples.  Please read your permit 
carefully to determine if there are any other ongoing permit 
requirements. 
 
Question 2c.  If you do not know whether there was 
compliance with all other conditions of the permit or have 
no way to verify permit compliance, answer no in response 
to this question and continue to fill out the form. 
 
Question 3a.  If you answered no to this question and if the 
lot was subdivided as of January 1, 1999, different amnesty 
conditions apply. 18 V.S.A. section 1218 (d) (1) (B) requires 
that prior to the construction of a building or structure on the 
undeveloped lot, a state subdivision permit must be 
obtained. If the undeveloped lot is subdivided after January 
1, 1999, a state subdivision must be obtained. Finally, if you 
wish to sell the undeveloped lot, prior to the transfer of 
ownership the following language must be inserted into the 
deed that describes the affected property if no subdivision 
permit has been obtained: “Notice of Permit Requirements.  
In order to comply with applicable state rules concerning 
potable water supplies and wastewater systems, a person 
shall not construct or erect any structure or building on the 
parcel of land described by this deed if the useful occupancy 
of that structure or building will require the installation of a 
potable water supply or wastewater system, without first 
complying with the applicable rules and, if necessary, 
obtaining the required permit.  Any person who owns this 
property acknowledges that this parcel may not be able to 
meet state standards for a potable water supply or 
wastewater system and, therefore, this parcel may not be 
able to be developed.” 
 

Question 5.  The following is a list of significant 
modifications to a structure or building that would increase 
design flows and, therefore, terminate amnesty so that a 
permit or permit amendment is required.  Please note that 
these are merely examples which do not cover all possible 
circumstances.  For residential buildings, a significant 
modification that would affect the design flow would be the 
addition of bedrooms or other space specifically intended to 
increase the maximum occupancy of the residence.  Adding 
a space which is intended for sleeping quarters and calling it 
a loft terminates amnesty and triggers the requirement to 
obtain a permit or permit amendment.  Examples of 
significant modifications for non-residential buildings 
include adding seats in restaurants, theaters, conference 
centers, and other places of assembly.  Increases in the 
number of employees in office, manufacturing, and other 
spaces would increase the design flow.  Adding spaces in a 
mobile home park or campground would also end the 
amnesty.   
 
PLEASE NOTE:  If the property contains anything other 
than just one single family residence, other state permits 
may be required.  There is NO amnesty for these other 
permit requirements. 
 
Question 6.  The following is a list of significant 
modifications to a water system or a wastewater disposal 
system which would terminate amnesty so that a permit or 
permit amendment is required.  Please note that these are 
merely examples which do not cover all possible 
circumstances. 
 
Water supply - this section is primarily triggered when a 
new well is constructed.  Relocating the water source to a 
new location on or off the lot, or changing from a drilled 
well to a shallow well or vice versa, will normally terminate 
amnesty and trigger the requirement for a permit or permit 
amendment.  When the lot has only one single family 
dwelling on it, replacement of the well pump, even with a 
larger unit, replacement of the water line, or deepening of 
the existing well will not require a permit or permit 
amendment. When the lot has something other than one 
single family residence on it, such as a duplex, store, or 
office building, a permit or permit amendment may be 
required. 
 
Wastewater - this section is primarily triggered by work on 
the leachfield portion of the disposal system.  Any work on a 
leachfield, including replacement of the crushed stone or 
pipes, digging around an existing drywell, expanding, 
relocating or reconstructing an existing leachfield would 
normally terminate amnesty and trigger the need for a permit 
or permit amendment.  When the lot has only one single 
family dwelling on it, replacement of the septic tank or the 
lines from the house to the tank or from the tank to the 
leachfield will not require a permit or permit amendment.  
Replacement of a pump would not require a permit or permit 
amendment.  When the lot has something other than one 
single family residence on it, such as a duplex, store, office 
building, a permit or permit amendment may be required. 
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PLEASE NOTE:  If the property contains anything other 
than just one single family residence, other state permits 
may be required.  There is NO amnesty for these other 
permit requirements. 
 
Question 7.  Your property must be hooked up to both a 
municipal sewer line and a municipal water supply  in order 
to answer yes to this question. In some circumstances, your 
property may be served by a water district or fire district. 
These are considered to be municipal water hook-ups for the 
purposes of this question.  Some properties may not have a 
septic system on-site. If your septic hook-up goes to a 
centralized treatment plant which is run by a privately 
owned company, that is considered to be a municipal hook-
up for the purposes of this question. You can not answer yes 
to this question if your septic hook-up is to a community 
leachfield or if your water hook-up is to a shared well 
operated by a homeowner’s association. 
 
Question 8a.  Under 10 V.S.A. section 1218 (d) (3) (A) a 
wastewater disposal system has failed when the system is 
functioning in a manner that: allows wastewater to be 
exposed to the open air, pool in the surface of the ground, 
discharge directly to surface water, or back up into a 
building or structure, unless the approved design of the 
wastewater system specifically requires the system to 
function in such a manner.   These are fairly obvious 
problems that the average homeowner probably will be 
aware of if they happen.  This question refers to the 
“existing” wastewater disposal system having failed.  Your 
existing wastewater system is the one that you had as of 
January 1, 1999.  Wastewater disposal systems that had 
failed in the past and had been replaced prior to January 1, 
1999 are not considered to be existing failed systems for the 
purposes of this question. 
 
Note: systems “whose approved design required them to 
function in such a manner” include constructed wetlands and 
other septic system designs that have been approved by the 
state.  This language will only apply if your property has a 
state subdivision permit and your septic system was built in 
accordance with the plans approved by the permit.  There 
may be some circumstances, however, where the landowner 
is not certain or cannot verify if any of these things have 
happened.  If this is the case, answer no in response to the 
question and continue to question 8b. 
 
Question 8b.  Under 10 V.S.A. section 1218 (d) (3) (B), (C), 
and (D), a wastewater disposal system has failed when it is 
functioning in a manner so that: a potable water supply is 
contaminated or rendered not potable, it presents an 
imminent hazard to human health, or it presents a serious 
threat to the environment.  In order to determine if these 
problems exist, you must have a licensed site technician or 
registered professional engineer complete the wastewater 
disposal system checklist form included in this packet of 
information.  Whether or not you can use a site technician to 
perform this work will depend on whether the original 
creation of the lot is considered to be the creation of “a 

single lot subdivision.” Site technicians can do the work 
only for “single lot subdivisions.” 
 
A “single lot subdivision” means dividing a parcel of land so 
that only one lot of less than 10 acres is created in a two year 
period. If when creating the first lot the remaining land is 
less than 10 acres both lots are “single lot subdivisions.” 
 
 
IMPORTANT: PLEASE NOTE THAT EVEN IF 
YOUR PROPERTY QUALIFIES FOR THE 
AMNESTY PROGRAM AT THE TIME YOU 
COMPLETE THESE FORMS, YOU CAN LOSE 
THE AMNESTY IF: 
 

• THE SEPTIC SYSTEM FAILS IN THE 
FUTURE; OR 

• THE PROPERTY IS SUBDIVIDED IN 
THE FUTURE; OR 

• THE BUILDING OR STRUCTURE IS 
SIGNIFICANTLY MODIFIED IN THE 
FUTURE SO THAT DESIGN FLOWS 
ARE INCREASED. 

• THE WATER SUPPLY OR SEPTIC 
SYSTEM IS SIGNIFICANTLY 
MODIFIED IN THE FUTURE. 

 
IF ANY OF THESE THINGS OCCUR, YOU 
WILL BE REQUIRED TO OBTAIN A STATE 
SUBDIVISION PERMIT. 


